Kiedy decydujemy się włączyć do naszej diety większą ilość warzyw zależy nam by posiadały one jak najwięcej składników odpowiadających za prawidłową pracę naszego organizmu, i tak oto w odpowiedzi na wszystkie nasze potrzeby przychodzi rukiew wodna.
Jest to najzdrowsze warzywo świata, dostarcza ono nam takich związków jak glikozyd, izotiocyjaniany, witaminy (A, C, E, K), witaminy z grupy B (B2, B3, B6) oraz minerały (magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, fosfor, sód).
Obecnie uważa się, że może ona wspierać procesy ochronne przed rozwojem komórek rakowych, ze względu na to, że posiada ona w swoim składzie izotiocyjaniny.
Kolejną zaletą tej rośliny, która spodoba się zwłaszcza kobietom jest jej zdolność do opóźniania procesu starzenia. Przez wielu nazywana jest po prostu eliksirem młodości.
Wpływ na poprawę kondycji skóry mają również witaminy takie jak C i E, które korzystnie wpływają na jej stan.
Podaje się, że spożywanie maksymalnie 80 gram rukwi wodnej każdego dnia wpłynie pozytywnie na stan naszego organizmu.
Ważne jest jednak aby nie przekraczać zalecanej dawki, ponieważ jej spożywanie w nadmiernych ilościach może doprowadzić do podrażnienia dróg moczowych.
Najnowsze komentarze